top of page
fleur yoga-1.jpg

PiB 1:1

 

Via de zintuigen krijgen we de hele dag prikkels binnen. Deze prikkels worden in het brein gefilterd. Voor sommige zintuiglijke prikkels ben je gevoeliger dan voor andere. Per persoon verschilt het hoe je op prikkels reageert. Wanneer het onvoldoende lukt om deze prikkels te verwerken, stapelen de prikkels zich op. Een volle emmer met prikkels kan klachten geven zoals boosheid, emotioneel of teruggetrokken gedrag met zelfs een burn-out tot gevolg. Specifiek voor kinderen vanaf 6 jaar die zich regelmatig overprikkeld voelen, is de methode Prikkeling in Balans ontwikkeld. Het doel van de les is de prikkeling weer in balans te brengen. De PiB lessen worden zowel individueel aangeboden, als ik groepsverband. Een individuele sessie kan prettig zijn wanneer uw kind de prikkels van de groep niet prettig vind of wanneer de wens er is voor een les specifiek afgestemd op uw kind.

Waarom PiB werkt bij overprikkeling

De PiB-lessen zijn opgebouwd rond drie belangrijke pijlers die samen bijdragen aan een holistische benadering van zowel lichamelijk als mentaal welzijn. Deze pijlers zijn het trainen van introspectie, het verlagen van het arousal-niveau en het verbeteren van het spier- en gewrichtsgevoel. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het versterken van deze drie aspecten effectief helpt bij het reguleren van overprikkeling, en zelfs het preventief voorkomen ervan.​​​​​

 

 Trainen van introspectie 

Het trainen van introspectie houdt in dat je jezelf leert observeren en bewust wordt van je eigen gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Dit versterkt je zelfkennis en maakt het gemakkelijker om op een gezonde manier met stress en spanning om te gaan. Tijdens de sessie doen we dit door naar binnen te keren en door bewust te worden van de binnenwereld, door bijvoorbeeld het gebruik van emotiekaarten. 

 

Verlagen van arousal-niveau

Het verlagen van het arousal-niveau is van cruciaal belang om een overactief zenuwstelsel te kalmeren. Door gerichte oefeningen wordt het lichaam in een rusttoestand gebracht, wat helpt om zowel fysieke als mentale spanning te verminderen. In de sessie doen we dit door ademhalingsoefeningen en kindermeditaties.

 

 Verhogen van spier- en gewrichtsgevoel

​Daarnaast richt de les zich op het verhogen van de spier- en gewrichtsprikkel. Door deze prikkel te stimuleren, loopt het 'prikkel-emmertje' langzaam leeg. Het verhogen van de spier- en gewrichtsprikkel doen we door het uitvoeren van asana’s, ook wel bekend als yogahoudingen. Afhankelijk van de leeftijd maak ik gebruik van een prentenboek, waarbij we aan de hand van het verhaal yogahoudingen uitvoeren.

Heb je het idee dat PiB jouw kind kan helpen, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op en plan een kosteloos telefonisch contactmoment in.

PiB ontwikkeld door Fleur; pedagoog, yogadocent en ervaringsdeskundige 

Van jongs af aan merkte ik dat ik snel overprikkeld raakte. De drukte, de prikkels van mijn omgeving en de constante stroom van informatie leken mij vaak te overweldigen. Ik wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan, maar door de jaren heen ontdekte ik dat er een manier was om rust te vinden te midden van de chaos. Yoga werd voor mij een sleutel tot verandering. Toen ik begon met yoga merkte ik al snel dat het niet alleen mijn fysieke flexibiliteit vergrootte, maar ook mijn mentale veerkracht. Door de rustige ademhaling, de focus op het moment en de langzame, bewuste bewegingen leerde ik mezelf beter kennen en kreeg ik de tools om met overprikkeling om te gaan. Mijn ervaring als ervaringsdeskundige heeft me uiteindelijk geleid naar een professionele verdieping. Na mijn opleiding tot pedagoog voelde ik de behoefte om mijn kennis te combineren met mijn eigen ervaringen, en besloot ik mijn passie voor yoga verder uit te diepen.Ik ben afgestudeerd als gecertificeerd 

fleur yoga-15.jpg

yogadocent aan de Yoga Academie Nederland, met een specialisatie in zintuiglijke informatieverwerking. Deze focus stelt me in staat om anderen te begeleiden in het begrijpen en reguleren van de zintuiglijke prikkels die soms overweldigend kunnen zijn, en helpt hen om met yoga meer rust en balans te vinden. Door mijn eigen ervaringen te combineren met mijn pedagogische achtergrond en yogaopleiding, bied ik een holistische benadering van welzijn die zowel lichaam als geest ondersteunt. Mijn doel is om anderen te helpen zich minder overprikkeld te voelen en in hun kracht te staan, net zoals yoga dat voor mij heeft gedaan.

Wat je kan verwachten

Houd drie kwartier vrij voor de les. Kinderen volgen de les zonder ouder(s)/verzorgers, om te voorkomen dat ze worden afgeleid. Na de les wordt een telefonisch contactmoment gepland met de ouder/verzorger, waarin wordt besproken wat er in de les is beoefend. Wanneer je voor het eerst naar een PiB-les komt, kun je gebruikmaken van een kosteloos intakegesprek. Ik houd dan een half uur extra tijd vrij in mijn agenda. De les vindt plaats op de yogamat. Laat je kind iets comfortabels aantrekken, waarin het zich goed kan bewegen. De les vraagt een investering van 65 euro.

Plan je PiB 1:1 les

Bekijk onze beschikbaarheid en boek de datum en tijd die jou goed uitkomen

Boeken PiB

Connect

  • Facebook
  • Instagram

Contact

info@uniteyoga.nl
0645746717
Drechterland 26 
1447 EB Purmerend

Algemene voorwaarden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events

bottom of page